Eén van de onderdelen waarin ik les geef aan mensen en hun paarden is ‘Spelen in Vrijheid’.
Wat wil dat echter zeggen; vrijheid? Dit is een filosofische kwestie die ieder voor zichzelf moet bepalen en invullen. Het is wel een in die mate belangrijk etisch onderwerp dat het de moeite is om er regelmatig eens bij stil te staan, je overtuigingen (en hieraan gekoppelde gewoontes) in vraag te stellen en open te staan voor nieuwe/andere inzichten.
Bij deze wil ik een aantal gedachtes hierover delen met jou.
Het eerste waaraan ik denk als ik aan vrijheid denk, is het hebben van keuzes. Als we dit betrekken op de opleiding van je paard, wil dit dus zeggen dat ik mijn paard keuzes wil aanbieden. Hierbij bied ik hem de door mij geprefereerde keuze aan en kan mijn paard eventueel andere voorkeuren verkiezen.
Laat ik dit met een voorbeeld toelichten:
Stel: Ik zou graag willen dat mijn paard naar mij toekomt terwijl hij los in de piste loopt.
Wanneer hij ervoor kiest om dit te doen, zet ik niets van druk op hem en geef hem eventueel nog iets extra dat hij apprecieert zoals een krabbeltje, een stukje wortel, wat rusttijd,… Op die manier laat ik weten aan mijn paard dat ik dit apprecieer en motiveer ik mijn paard om dit gedrag meer te verkiezen.
Wanneer hij verkiest om niet te willen komen, kan ik zorgen voor een consequentie. Die consequentie kan zijn dat hij dan minstens moet draven. Als hij draaft, laat ik hem met rust, het is immers de keuze van mijn paard. Wil mijn paard gewoon ergens in een hoekje staan, dan vraag ik hem om weer te draven. Dit doe ik net zolang tot mijn paard uiteindelijk uitvogelt dat een gemakkelijkere keuze zou kunnen zijn om naar me toe te komen én dit ook effectief doet. Op die manier kan mijn paard zelf keuzes maken, maar leert hij ook dat elke keuze ergens tot leidt en kiest hij uiteindelijk de makkelijkste uitweg.
Het is zeer belangrijk als je dit doet dat je mindset achter deze strategie positief is. Het is de keuze van je paard, dus wil die 50 minuten lang liever weglopen dan komen, dan is dat zijn keuze! Het is feedback over hoe hij zich voelt op dat moment, in die situatie… en ja waarschijnlijk ook over jou!
Je kunt hem dus 50 minuten lang lopen opjagen en verwensen waarna het paard misschien wel uit pure armoede naar je toe komt omdat hij niet meer kan! Dat zal echter niet hetzelfde effect hebben als wanneer je hem rustig (zonder oordeel!) de tijd geeft om door zijn eigen gedachten en emoties heen te werken en te beslissen om naar je toe te komen omdat hij je rust, begrip en doorzetting waardeert waardoor hij zijn barrieres naar jou toe laat vallen… Zelfde oefening, heel ander gevoel!
In het eerste geval ben je het paard aan het manipuleren en dwingen (want ja, zelfs zonder touw kun je een paard dwingen om iets te doen!). Het tweede zie ik meer als je paard een ervaring bieden, WAARBIJ JE AL ZIJN KEUZES GOED VINDT! Wil je weglopen? Dat is goed! Wil je komen? Dat is ook goed en by the way, dat levert nog wat extra’s op!
Bovenstaande oefening noem ik het ‘Connectiespel’. Initieel gaat dit vooral over het bouwen en versterken van de band met je paard. Je kunt dit echter ook gaan uitbouwen en verfijnen waardoor je paard een mooie verbetering maakt in zijn fysieke balans! Het mooie is dat je helemaal niet technisch onderlegd dient te zijn hiervoor. We doen dit spelenderwijs, zonder trekken, duwen of hulpteugels!
Wil je graag begeleiding om dit spel aan te leren of te verfijnen met je paard?
Schrijf je dan nog snel in met je paard voor de tweedaagse clinic in november rond dit thema! (klik op de link hierna) https://www.cindydeman.be/balans-door-connectie/
See you there!
Groetjes
Cindy