Voedselbeloningen zijn in paardenland vaak stof tot discussie. Volgens sommigen zorgt belonen met voedsel ervoor dat je paard zeer onrespectvol in je zakken komt zitten en niets meer doet als hij ziet dat de wortelmachine ‘leeg’ is en er dus niets meer te verdienen valt. Anderen zweren er dan weer bij om de mond van hun paard bij alles wat ze doen vol te proppen. Zoals altijd is het juiste antwoord veel genuanceerder dan dat.
Een goede horseman leeft maar volgens 1 regel, en dat is; er zijn geen regels. Elk paard is anders, en terwijl het ene paard misschien open bloeit bij het krijgen van een beloning zal het voor het andere paard helemaal niets betekenen. Ook de situatie waarin een zelfde paard zich op dat moment bevindt kan ertoe leiden dat op bepaalde momenten een snoep voor een doorbraak kan zorgen, en op andere momenten meer kwaad doet dan goed. In dit artikel proberen we een paar richtlijnen te geven om te leren zien wanneer voedselbeloningen van nut kunnen zijn en wanneer je ze beter achterwege laat.
Allereerst moeten we begrijpen wanneer het geven van een snoep NIET het beste idee is. Als een paard angstig is en impulsief reageert zal een voedselbeloning weinig tot geen effect hebben. Let hier ook op het woord voedselBELONING, het is dus nooit een goed idee om ons paard om te kopen om iets te verkrijgen. Kijk maar naar mensen die problemen hebben bij het trailerladen. Velen zullen proberen een spoor van snoepjes op de trailer te leggen, maar als het paard echt angstig is zal dit het probleem niet oplossen. In extreme gevallen zal het paard zelf geen interesse vertonen in het voer, maar zelfs als hij de snoepjes naar binnenwerkt, zal dit op een snelle, gestresseerde manier zijn en zal dit hem niet stimuleren om mentaal terug bij je te komen. Hoe komt dit? Het antwoord is vrij simpel. Paarden hebben verschillende noden, de ene belangrijker dan de andere. Zo zien we dat veiligheid en comfort helemaal bovenaan het lijstje staan, en dat pas daarna voedsel belangrijk wordt. Kijk maar naar paarden die angstig zijn: de staart gaat in de lucht en ze mesten. Dit vertelt je dat je paard zich klaarmaakt om te vluchten, want hij gooit de overbodige ballast overboord zodat hij sneller zal kunnen weglopen. In deze context kunnen we dan ook beter begrijpen waarom onze paarden in dit soort situaties geen interesse hebben in het voedsel: met een volle maag is vluchten veel moeilijker, en hij heeft heel andere dingen aan zijn hoofd (namelijk de zoektocht naar veiligheid en comfort).
Dit wil echter niet zeggen dat voedselbeloningen nooit van waarde kunnen zijn als je met je paard traint, integendeel: soms versnelt een voedselbeloning het leerproces en zorgt het voor enthousiaste paarden, die gemotiveerd zijn en maar al te graag nieuwe dingen willen doen. Het kan hierbij niet genoeg gezegd worden dat voedselbeloningen een surplus bieden, een soort van bonus, en beter niet gebruikt worden om je paard te lokken. Als je paard niets voor je wil doen van zodra hij ziet dat je geen snoepen bij hebt, is dit waarschijnlijk waar je in de fout gaat. Vooral voor paarden die hun motivatie verloren zijn en het beu zijn om wat je van hen vraagt steeds maar opnieuw te moeten doen kan een voedselbeloning zorgen voor een complete mentale switch. Deze paarden vervelen zich, en vragen zich af wat er voor hen inzit (en kan je hen dit echt kwalijk nemen?). Als je bij hen op het juiste moment een voedselbeloning geeft zul je zien dat zij terug plezier krijgen in het werk en opnieuw beginnen zoeken naar wat je van hen wilt. Het is niet de bedoeling om hen bij elk goed gedrag vol te proppen op willekeurige momenten. maar wel om hen een extraatje te geven als je merkt dat ze heel erg hun best gedaan hebben om wat extra moeite te steken in wat ze dan ook aan het doen zijn.
Als laatste gaan we nog even in op een veelvoorkomend probleem waar mensen op stoten bij het geven van voedselbeloningen. We kennen ze allemaal, de brutale viervoeters die in onze zakken zitten met de boodschap “geef me al je koekjes en niemand raakt gewond”. Als dit het geval is moet je even naar jezelf kijken, want zoals bij de meeste problemen met paarden zegt dit je dat je iets niet helemaal goed doet. Hier volgen een paar tips als je tegen dit probleem aanstoot: